marreutanpardon

Med fötterna på jorden och huvet på skaft – och – bland molnen då och då…

Nu knyter jag feminist-näven igen

Äntligen har man då påsk-ledigt. Och har tid att till exempel läsa den lokala tidningen ordentligt. Vanligtvis hinner jag bara ögna igenom rubrikerna och det lite fetstilta…

En artikel hämtad från TT lyder: ”Sjukfrånvaron fortsätter att öka”. Man läser vidare att den psykiska ohälsan i samhället ökar generellt och tros bland annat bero på de höga krav som ställs på arbetsmarknaden i dag. Sjukskrivningarna ökar mest bland unga och kvinnor får man också veta.

Artikeln avslutas med följande som jag citerar rakt av: ”För en tid sedan tillsatte regeringen fem olika utredningar för att få mer kunskap om kvinnors sjukskrivningar. Till exempel för att få svar på varför kvinnor blir mer sjuka när de bildar familj”.

Herregud. Fem olika utredningar. Vart tog det sunda förnuftet vägen??

Jag tror mig kunna svara på frågan här och nu. Så kan de hålla på med sina utredningar bäst de vill.

Vi lever i ett patriarkalt  samhälle. It is a mans World. Fortfarande. För män tar fortfarande mindre ansvar än kvinnor för att skötsel av hem och barn skall fungera. Det finns det ju fin statistik som visar… Och det är tunga poster vi talar om. Städning, tvätt, mat/disk. Logistik vad gäller eventuella barn i hushållet… Planering. Det finns alltid att göra hemma. Och ofta tas det för givet att det är Hon som skall ”klara skivan”. Konstigt va. Och det dessutom helt oavlönat. Ni hör väl hur knäppt det låter egentligen.

Samtidigt måste Hon ju förvärvsarbeta lika mycket som Han utanför hemmet. Detta av olika orsaker, för att ekonomin skall gå ihop och för sin egen skull, för att slippa vara ekonomiskt beroende och för att (förhoppningsvis) få pension när den dagen kommer. Kvinnor sitter i en j…a sits. Minst sagt.

Och vad skall man göra åt saken då? Tja, så länge vi fortsätter att fostra våra döttrar till att bli välartade och duktiga flickor som håller käften och är söta och som gör ”som de skall” då kommer det att fortsätta vara såhär. Och så länge kvinnor går med på att ha de sämsta lönerna så kommer vi att vara beroende av att ha en partner som hjälper till med försörjningsbördan. Det är ju det som det här samhället bygger på, att kvinnor skall vara beroende av män… Eller?

Det är därför feminism behövs. Men kanske framför allt nytänkande. Hur skall vi få de löner som vi är värda till exempel? Funderar starkt på att engagera mig politiskt… Det kanske går om jag delegerar mer marktjänst till min sambo … För jag tror man måste börja med sig själv. Förstås.

Men nu är det ju skärtorsdag så nu skall den här påskkärringen fara till Blåkulla. Vi syns i framtiden! 😉

Annonser

Single Post Navigation

3 thoughts on “Nu knyter jag feminist-näven igen

  1. Tjingeling och Glad Påsk! Måste tyvärr hålla med dig om att vi fortfarande ser tendenser att kvinnor tar på sig mycket på jobbet och hemma, ser ju även jag som terapeut! dock tror jag som du att det är viktigt att denna bild och syn kommer från hemmet dvs förändras redan där, mycket är medärvt och invanda beteenden och negativa tankar om vad som ”krävs” av oss….. Kram på dig och Glad påsk!!!!

    Gilla

  2. Men så bra skrivet, heja dig! Vi ses på Blåkulla då!

    Gilla

  3. Tänk om alla kunde uppfostra sina pojkar som små flickor istället… Det vore nåt. 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Olssons universum

Sockerfri singel som försöker leva minimalistiskt, miljövänligt och sunt.

HomeHopeDreams

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

Millans Värld

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

Freja funderar

Filosofiska & feministiska vardagsfunderingar

Bigassfashion

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

%d bloggare gillar detta: