marreutanpardon

Med fötterna på jorden och huvet på skaft – och – bland molnen då och då…

Min mening angående integrationen i Sverige

Nu kommer det kanske att hetta till lite här i min blogg. För nu skall jag skriva vad jag tycker om det vi kallar ”integration”.

Jag är ingen expert på integrationspolitik men jag upplever att det som går under benämningen ”integration” i Sverige verkar vara ett riktigt sammelsurium, ett virrevarr.

Vad man som medborgare får veta med jämna mellanrum och med olika ordval, är att man både som svensk och att Sverige som land totalt misslyckas med den s k  integrationen. Det skylls på samhället hit och dit och det pekas ut syndabockar. Frustration från olika håll växer till farliga proportioner. Det leder såklart ingen vart, bara till en ond spiral med ett växande missnöje. Men vem bär egentligen ansvaret? Samhället, d v s du och jag? Politikerna? Och om man nu vet vem eller vilka som bär ansvaret, hur skall man kunna ställa dessa personer tills svars för till exempel att inte vissa individer eller grupper, av olika anledningar inte vill eller kan integrera sig? Vad kan man göra åt det? När allt kommer omkring så kan man bara leda hästen till vattnet man kan inte tvinga den att dricka. För att vara övertydlig: Jag menar att man inte kan tvinga människor till någonting.

Om man söker på ordet ”integration” Wikipedia på Nätet så står där att läsa att: ”används ordet ofta för att beteckna den process där invandrare får medborgarskap, etablerar sig i det svenska samhället, och där det svenska samhället anpassas efter den förändring i befolkningssammansättningen som invandringen innebär, i kontrast till ”assimilering” som betyder fullständig anpassning till majoritetens kultur”. Ja, totalt assimilerad är det nog få invandrare som vare sig vill eller kan bli. Och hur skulle man blir som svensk bli om man skulle försöka assimilera sig till alla olika kulturer som kommit hit? Splittrad minst sagt, finns det ett ord som kultur-shizofren? Nej, varken infödda svenskar eller de som kommit eller kommer någon annanstans ifrån har nog inte lust att utplåna sig själva.

Som jag ser det så borde det ju ändå vara så att de som kommer hit borde vara beredda på att ta seden dit de kommer en hel del. Därmed inte sagt att de skall radera ut sin egen kultur, man skall vara stolt över sina rötter. Jag är själv inte ”helsvensk”, (vad det nu innebär) och jag har alltid varit stolt över och vårdat  ”min andra nationalitet” eller vad man nu skall kalla det för.

Jag är absolut för invandring, det säger sig själv att ”nytt blod behövs” hela tiden i samhällskroppen, annars kommer stagnation som ett brev på posten. Men jag tror att invandring är bäst i en lagom dos och med det menar jag att det skall finnas resurser för att ge dem som kommer en ärlig chans att integrera sig som medborgare. Jag väljer mina ord noga här. Märk nu att jag inte skriver:  ”… resurser att ta hand om”, för jag tycker inte om idén att man skall ”ta hand om” dem som kommer. Tycker heller inte om uttryck som ”våra invandrare”. Vadå ”våra”? Är de barn som behöver tas om hand?

För: Har man haft modet att lämna sitt land för att söka sig en framtid i ett annat, främmande, då har man sannerligen inte något behov av att ”tas om hand”.

Eller vad säger de som invandrat själva om det egentligen, vill de verkligen tas omhand? Känns det inte lite ovärdigt?

Jag tycker att invandrare verkar visas dålig respekt på det viset som de tas emot i dag. Vi visar dem inte att vi tror att de kan ta ansvar som vuxna människor för sitt nya liv. Det är för mycket av ”storebror tar hand om dig”. Jag tycker det är bra med socialism och att det finns sociala skyddsnät, missförstå mig inte, men när det går till överdrift på sådant sätt som det görs i dag, då är det inte bra. Då blir det istället dalt och människor tas ifrån möjligheten att visa vad de går för. Att ha möjligheten att visa vad man går för ger självrespekt och självrespekt är alltid av godo att ha.

Avslutningsvis måste jag säga att jag tycker att många av oss svenskar är för flata med att hålla på vår egen kultur och våra egna traditioner, sådant är också viktigt.

Vi lever ju i ett demokratiskt land. Alla har rätt till sin tro, sin kultur och sina traditioner, så länge de inte stör någon annan.

Så tycker jag. Vad är din uppfattning?

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Min mening angående integrationen i Sverige

 1. Oj oj oj, här hade jag kunnat skriva spaltmetrar med vad jag tycker för det här är ett ämne som verkligen engagerar mej. Jag är svensk med samiska rötter. Bor i en förort UTAN svenskar med en utlänsk pojkvän och en utländsk exman. Har haft svenska pojkvänner och ser inte skillnad på var man är ifrån utan hur man är som person.

  Men. Man kan inte göra som vi gör i Sverige. Vi kan inte ta in mer människor när det inte fungerar. Det är som att vara på sjön i en trasig båt och fortsätta ro ut.

  Vi måste få sjunga nationalsången. Vi bör däremot inte ha avslutningar i kyrkan för helt ärligt vem går dit nu för tiden. ( Jag går själv en gång i månaden och det är ju nästan bara äldre, så klarar man sig resten av året så klarar man sig under skolavslutningar också. ) Vi svenskar måste få ha våra traditioner samtidigt som de måste få ha sina. Ska våra kyrkklockor ljuda en gång i veckan så kan deras minariteter också göra det.

  Men alla som kommer hit borde få en kontaktperson som de kan ringa till när det gäller frågor om blanketter och våra seder. Alla ska få lära sig läsa och skriva svenska och Sverigekännedom ska undervisas under åtminstonde ett år. Kontaktperson/familjerna får gärna vara svenskar som då också får lära känna en ny familj.

  När det sedan gäller hedersvåld så MÅSTE vi ta i med hårdare krav! Lärarna i skolan måste få mer information och även elever och föräldrar. Det är inte okej att ha barnet hemma under religionsundervisning, sex- eller simträning! Inte heller vid klassresor!

  Min pappa jobbade som svensklärare när jag växte upp i ett litet samhälle i Norrland. Han var inte utbildad men ändå lärde sig alla svenska och kom in i samhället. Kunde han så kan vi också om vi bara vågar sätta oss ner och diskutera vad som ska gälla och inte. Och inte hålla på och mesa oss som vi gör nu!

  Gilla

 2. Och ja, jag vet att vi har SFI-undervisning redan i Sverige men vi borde ha en värt namnet där lärarna är utbildade i att bl a kunna lära analfabeter och undervisningen borde vara åtta timmar varje dag så att alla fattar att så fort du får godkänt slipper du mer men förstår du inte så blir du kvar. Precis som grundskolan funkar för oss andra.

  Gilla

 3. Ohh, jag håller med Wildrose, vi borde kunna göra så mycket mer så mycket bättre!
  Sv: hahaha, har en manlig kollega som inte als förstår fascinationen för Kapten Jack Sparrow, han tycker bara att Jack är skitig och säkert lukta illa… Men han är ju så LÄCKER!

  Gilla

 4. Svar: Tack för era kommentarer. Detta med integration har blivit ett enormt känsligt ämne, en del människor undviker helst tala om det, man är rädd att trampa någon på tårna, att bli kallad rasist eller främlingsfientlig. Jag tar gärna upp ämnet för att provocera fram reaktioner, att få folk att prata, ta bladet från munnen. Dock är det ovan skrivna min åsikt. Man kan säga och skriva precis hur mycket som helst om detta (precis som Wildrose skriver) och helt klart står det ju att det måste till en hel del granskning av och omstrukturering i grunden vad gäller den nuvarande invandringspolitiken för den är helt katastrofal, det behövs ingen expert i ämnet för att konstatera det. Som så mången redan sagt så är det mycket viktigt att de ”stora” partierna tar tag i detta snarast och inte försöker sopa problemen under mattan/stoppa huvudet i sanden på det viset som är fallet nu för det är livsfarligt i långa loppet. Det är också viktigt att människor vågar prata och säga vad de tycker för detta ämnet kan annars bli en slags tryckkokare vad det gäller folkhälsan som jag ser det…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Olssons universum

Sockerfri singel som försöker leva minimalistiskt, miljövänligt och sunt.

HomeHopeDreams

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

Millans Värld

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

Freja funderar

Filosofiska & feministiska vardagsfunderingar

Bigassfashion

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

%d bloggare gillar detta: