marreutanpardon

Med fötterna på jorden och huvet på skaft – och – bland molnen då och då…

Tankar om konsumtionssamhället av i dag

Ibland blir jag äcklad över hur vi i vårt välfärdssamhälle bara gapar efter mer och mer och hur vi konsumerar allt som går att konsumera, mat, prylar och medmänniskor. I dag är en sådan dag. Vad det beror på vet jag inte. Är bara så irriterad och måste skriva ned det för att få det ur systemet och ut i etern. Kanske någon tycker som jag?

Slit och släng är vad som gäller – för vi har ju så det räcker, allt är ju ersättningsbart. Eller? Det är som att det som kallas tacksamhet och förnöjsamhet inte längre betyder någonting. Jag retar mig på det så enormt.

Vad är det vi vill uppnå? Perfektion i allt? Perfektion hos oss själva, perfektion i det vi omger oss med, perfektion hos andra? Men ingen av oss är perfekt. Faktiskt. Och om vi nu har ett ”perfekt” liv i våra och kanske även i andras ögon, ja då kan det hända att någonting händer som omkullkastar denna våran inbillade perfektion, eller rättare sagt vår illusion av vad som är perfektion.

Nej just nu denna dag avskyr jag detta konsumtionssamhället. Jag är oroad över den ytliga inställningen som finns i dag och över hur den påverkar oss och vår miljö. För Moder Jord har nog börjat tröttna på hur vissa av oss tänker, över hur otroligt slösaktigt vi bär oss åt. Över vilken respektlöshet vi visar mot oss själva, andra människor och mot djur och natur. Så hon har börjat visa sitt missnöje. Hon skapar stormar och oväder, miljöförändringar som inte gå att ta miste på. Men vi lyssnar inte. Vi bara fortsätter vår besinningslösa jakt på det vi tror är lycka. ”We are living in a material world” – and i am not a material girl – anymore.

Annonser

Single Post Navigation

6 thoughts on “Tankar om konsumtionssamhället av i dag

 1. Håller helt med dig. Jag mår dåligt när jag hör om bekanta som går ut och shoppar för att bli glada eller roa sig… Det är alltså shoppingen i själv som är målet inte det som inhandlas. Vi som samhälle har en osund syn på konsumtion och vi har dessutom som mål att ständigt öka tillväxten, vilket innebär att vi ständigt måste öka vår konsumtion. Varför förstår vi inte att det inte fungerar?Hur drara jag i handbromsen?

  Gilla

 2. Håller med dej i precis allt du skriver! Och tänk jag som tänkte på det också innan jag läste ditt inlägg, när jag svarade på din kommentar. Jag börjar också bli less. Less på att ge mej själv idéer som jag inte mår bra av. Att pressa mej själv när det gäller mitt yttre, hemmet, ja allt. Usch. Det hjälper inte att jag skänker bort de saker jag tröttnat på. Jag köper ju nytt hela tiden. Nej, är det en sak jag önskar jag kunde ändra på är det att jag önskar att jag var så jäkla shoppinggalen.
  Kram!

  Gilla

 3. Jag kan nog säga att jag inte handlar speciellt mycket onödigt, förutom mat då men det är ju nödvändigt. Jag kan också bli irriterad på att det köps och slängs elektronikprylar, förr fanns det folk som lagade sådant, då gick man till TV och radiohandlaren och så blev apparaten som ny igen. Idag finns det knappast såna yrken utan man får köpa nytt, sen så håller inte prylarna lika länge längre.
  Kram

  Gilla

 4. Jag håller helt med dig – liksom de förgående. Och jag lever som jag lär. Har inte råd med annat. Men. Det är inte bara därför. Jag försöker ta ansvar för hur jag lever – så att jag inte gör det på bekostnad av resten av världen.

  Kanske därför jag äger EN handväska, sju par skor (inklusive vintersommarvårochhöstskor), som exempel.. Vet inte om det är något att skryta om – förmodligen är jag fjantig..

  Men bra inlägg – kramar

  Gilla

 5. Alla har skrivit så klokt nedan så kan bara hålla med, vi försöker få våra barn att fatta detta också men jisses säger jag bara vilket tryck det är i skolorna och kamrater emellan också…

  Hade en liknande upplevelse för någon vecka sedan när en förälder försökte prata bort att dom ”bara” skulle åka till Turkiet en vecka. Skapat av att vi delvis bor i ett område där man gärna ”både” åker till Dubai, Verbier, Thailand 1 g/år och dessutom har sommarställe i Torekov, på Västkusten mm. Så jag undrar hur det ska bli med alla barn som tar för givet att det handlas, inte återanvänds, slängs och köps nytt – man åker på utomlandssemester minst 2-3 ggr/år när det finns familjer som inte har NÅGOT av detta. Näe vi får alla föregå med gott exempel.

  Här får barnen vara med att recycla och ge bort kläder till bättre behövande så jag hoppas att det kan skapa en liten tanke iaf. Kram

  Gilla

 6. Något som stör mig är alla apparater! Förr så fanns det en ”handyman” i varje by. Han kunde laga allt! Allt från symaskiner till bilar. Idag slänger man grejer så fort dom går sönder…kanske inte bilar, men tv, micro, kyl och sånt. Helt vansinnigt! Och matkonsumtionen är vansinnig den med :-/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Olssons universum

Sockerfri singel som försöker leva minimalistiskt, miljövänligt och sunt.

HomeHopeDreams

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

Millans Värld

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

Freja funderar

Filosofiska & feministiska vardagsfunderingar

Bigassfashion

Med fötterna på jorden och huvet på skaft - och - bland molnen då och då...

%d bloggare gillar detta: